İsviçreli bilim insanları sigara paketlerinde olduğu gibi şeker paketlerinin de üzerine tehlikelidir, zararlıdır gibi yazıların eklenmesi için dava açmışlardı. Büyük küçük hepimiz şekeri çok seviyor ve fazla miktarda şeker tüketiyoruz. Şeker, şeker pancarının fabrikada işlenip şeker kısmının ayrılmasıyla elde edilir. Şeker saf enerji kaynağı olarak görülür. Oysaki fabrikadan işlenmiş olarak çıkan şeker besin değerlerinin büyük bir kısmını kaybeder. Şekerde vitamin, mineral ve proteinler olmadığından vücutta şekerden enerji oluşamaz. Gelelim şekerin zararlarına:
- Şeker kanser hücrelerinin en çok sevdiği şeydir.
- Şeker bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir.
- Şeker böbreklere hasar verebilir.
- Şeker kalsiyum ve bakır emilimini engeller.
- Şeker gözleri bozabilir.
- Şeker diş çürüklerini artırabilir.
- Şeker kilo alımı ve aşırı şişmanlığa katkıda bulunabilir.
- Şeker büyüme hormonunu azaltabilir.
- Şeker hormonal dengesizliğe sebep olabilir.
- Şeker Alzheimer hastalığı riskini artırabilir.
Bunlar gibi daha birçok zararlı etki mevcut. Sadece çaya attığımız şeker değil, daha bir çok yiyecekte ve içecekte şeker mevcut. Özellikle kola bu konuda çok üst seviyelerde, bir bardak kolada 10 çay kaşığı şeker vardır. İçtiğimiz kutu meyve suları 7-8 çay kaşığı şeker ile kolayı takip etmektedir. Sonuç olarak, hayatımızda çay, kahve ve bir çok içecekte şeker alımını kısıtlamalı, hem bize hem çevremizde ki insanlara zararlarını göz ardı etmemeliyiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder