Beslenmenize armut dahil etmek size pek çok sağlık faydası sağlayacaktır. Bu meyve kolesterolü düşürür, bağışıklığı güçlendirir, görüşünüzü korur ve en önemlisi kanser riskini azaltabilir.
Biliyor Muydunuz?
Armuttan maksimum fayda sağlamak için yemeden önce kabuğunu soymayın.
Genel bir bilgi olarak tüm meyveler sağlık için faydalıdır. Ancak her meyvenin sağlığa olan faydaları farklıdır. Armut da sağlığımız için pek çok açıdan faydalıdır. Ayrıca tadı o kadar güzeldir ki neredeyse herkes armut sever.
-Kolesterolü Düşürür:
Armut yüksek pektin içeriği nedeniyle kolesterol düşürücü etki göstermektedir. Armut dahil pek çok meyve de bulunan pektin bir lif türü olup, kötü kolesterol düzeylerini düşürmek için etkilidir. Bu lif bağırsaklarda kolesterole yapışarak, kolesterolün dolaşıma geçmesini engeller. Bu pektin bağlı kolesterol ise daha sonra vücuttan temizlenir.
-Bağışıklık Sistemi Güçlendirir:
Armut bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen bir antioksidan olan C vitaminini uygun miktarda içerir. Orta büyüklükte bir armut günlük alınması gereken C vitaminin %12′ sini karşılamaktadır. Yani bağışıklık sisteminize bir iyilik yapmak istiyorsanız beslenmenize armut meyvesini dahil edin.
-Enerji Verir:
-Kemik Sağlığı İçin Faydalıdır:
Armut bor açısından iyi bir kaynaktır. Bor, kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyum emilimini kolaylaştırmak yardımcı olabilecek bir iz elementtir. Bu iz element kemik güçlendirici etkisi bulunan kalsiyum, D vitamini ve magnezyumu desteklemektedir. Yani armutta bulunan bor elementinin kemik sağlığını desteklemek için çok önemli olduğunu ve hatta osteoporoz tedavisinde yardımcı olabileceğini söyleyebiliriz.
-Bağırsak Sağlığını Korur:
Armut müthiş bir lif kaynağıdır. Orta büyüklükte bir armut günlük lif ihtiyacının %22′ sini karşılamaktadır. Yani yüksek lif içeriği ile armut kesinlikle kalın bağırsakların düzgün işleyişini sağlamaya yardımcı olabilir.
-Görüşünüzü Korur:
-Kanser Riskini Azaltır:
Armutta bulunan önemli bir bileşen olan kuersetin, anti-kanser etkisi sağladığı bilinen güçlü bir antioksidandır. Kuersetin adeta bir serbest radikal temizleyicisi gibi iş görerek, hücre koruyucu bir etki yapmaktadır. Kontrolsüz serbest radikal hasarı kanser de dahil olmak üzere çeşitli hastalıklar ile bağlantılı bulunmuştur. Yani düzenli olarak armut tüketmek serbest radikallerin etkinliğini doğrudan önleyebilir ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
-Doğal Bir Anti-enflamatuar Ajandır:
Daha önce belirtildiği gibi armut C vitamini ve kuersetin gibi antioksidan maddeler içermektedir ve bu maddeler anti-enflamatuar etki gösterirler. Bu nedenle, armut romatoid artrit ve prostat iltihabı gibi iltihaplı hastalıkları tedavi etmek için faydalı olabilir.
-Kan Basıncını Kontrol Eder:
-Kalbi Korur:
Armutta bulunan antioksidan kuersetin, damarların içinde plak birikimi olarak tanımlayabileceğimiz bir hastalık olan ateroskleroz gelişimini önleyebilir. Yani düzenli olarak armut tüketmek damar sağlığını koruyarak kalp hastalıkları gelişimini önleyebilir.
-Hipoallerjenik Bir Meyvedir:
Armut genellikle hipoallerjenik bir meyve olarak kabul edilir yani allerjik reaksiyonları tetiklemediği düşünülmektedir. Test tüpü çalışmalar göstermiştir ki, armutta bulunan kuersetin bileşeni allerjik cevaptan sorumlu olan histamin maddesinin üretimini engellemektedir. Bu nedenle doktorlar genellikle bu meyveyi allerjik kişilere tavsiye etmektedir.
-Hamilelik Döneminde Faydalıdır:
Armut meyvesi besin değeri içeriği oldukça zengin olduğundan hamilelik döneminde de tüketilebilir. Bebeği nöral tüp defektinden koruduğu bilinen folik asit bakımından da iyi bir kaynaktır.
Sağlığa pek çok faydası bulunan bu mucizevi meyveyi düzenli olarak yeterli miktarda beslenmenize eklemek size çok fayda sağlayacaktır. Ancak her şeyin fazlası zarar olduğu için tükettiğiniz miktar konusunda dikkatli olmalısınız ve ek hastalıklarınız varsa doktorunuza danışmalısınız
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder